10 septembrie 2021

"Ce ești, atragi."

"Ce faci, se întoarce. 
Ce dai, primești. 
Ce ești, atragi."

În ultima vreme, tot mai des întâlnesc gândirea aceasta,  mai ales în online, mai ales la persoane a căror cuvânt contează sau influențează. Totuși, extrema la care s-au dus aceste idei nu este nici sănătoasă, nici corectă. Într-o societate și o generație tot mai robită de anxietate și depresie, de nemulțumire și dezamăgiri, mințim dacă ne creștem copiii și tinerii în "vibe-ul "acesta atât de "zen" și neadevărat. Faimoasa "karma" nu există.

Da, este bine să vrem să facem binele, să dăruim din ceea ce avem și să fim cu sufletul și mintea inocentă și jertfitoare. Să slujești, într-o societate tot mai egoistă, este ceva ciudat de frumos și atât de vital. Fără nici o îndoială, este nevoie de oameni disponibili. Dar să așteptăm să primim înapoi timpul și respectul oferit, este ireal de înșelător. Să ne ghidăm viața după conceptul acesta eronat de cauză-efect, este prăpăstios de periculos. 

Ne-am axat atât de mult pe ideea că ceea ce faci se întoarce, că ceea de dai primești sau ceea ce ești, atragi, încât am uitat să le spunem că se poate și invers. Și din păcate, de cele mai multe ori, nu primești ceea ce dai, nu găsești ceea ce cauți acolo unde ai sperat, și nu atragi ceea ce ești.

Tinerii, adolescenții și copiii noștri trebuie să fie la fel de conștienți de asta cum sunt de lucrurile simple ale vieții. Atunci îi vom putea feri de primejdia anxietății și a depresiei.

Ei trebuie să știe că vor fi urâți de oameni pe care ei îi vor iubi, uneori chiar și de aceia care ar fi atât de uman și logic să fie iubiți înapoi. Alteori vor dărui până la epuizare și totuși vor avea lipsuri care vor durea. Uneori vor fi corecți dar ceilalți nu vor fi corecți cu ei. Vor fi respectuoși dar nu vor fi tratați cu respect sau vor fi chiar ignorați. Chiar daca vor fi credincioși, vor întâlni neloialitate și cu cât vor fi mai sinceri cu atât vor fi mai excluși din anturaje, sau dezamăgiți.

Datoria noastră este sa îi învățăm ca în viață trebuie să fim cea mai bună versiunea a noastră indiferent de situații, circumstanțe sau consecințe. Că mereu vom putea fi mai buni decât am fost ieri. Și singura dezamăgire care ar trebui să ne afecteze este atunci când știm că am fi putut face ceva mai bine și nu am făcut-o din comoditate sau egoism. Să învățăm să iubim, mai ales pe cei care nu ne iubesc. Să facem bine celor ce ne urăsc. Să binecuvântăm pe cei ce ne bleastămă și să ne rugăm pentru cei care ne defăimează. 

Exact cum vrem oamenii să ne facă nouă, chiar dacă nu ne vor face, să facem noi. În asta stă secretul unei minți și inimi sănătoase.

 Însă vouă, care mă ascultaţi, vă spun: iubiţi-i pe duşmanii voştri, faceţi bine celor care vă urăsc, binecuvântaţi-i pe cei care vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei care vă defăimează. Aşa cum vreţi ca oamenii să vă facă vouă, faceţi-le la fel. Dacă îi iubiţi pe cei care vă iubesc, ce răsplată aveţi? Căci şi păcătoşii îi iubesc pe cei care îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor care vă fac bine, ce răsplată aveţi? Şi păcătoşii fac la fel. Voi însă iubiţi-i pe duşmanii voştri, faceţi bine... fără ca să aşteptaţi nimic, iar răsplata voastră va fi mare şi veţi fi fiii Celui Preaînalt.

Luca: 27-35

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta