sâmbătă, 19 mai 2012

Politica(-i) Religie uratã!

           Am mai scris de câteva ori pe tema asta, şi mi-au ajuns cuvintele pe alte bloguri, reţele sociale sau radio. De-atunci mi-am promis cã nu voi mai atinge subiectul acesta pentru cã urãsc "politica" religioasã. Nu mã potrivesc cu ea. Ea nu acceptã oameni sinceri, iar eu sunt poate, uneori, exagerat de sincerã.

          Azi, tocmai ce-am intrat în casã dupã o zi de stat în soare, un soare aspru de mai, şi ca sã-mi liniştesc oboseala am început a rãsfoi ultimele ştiri. şi ce sã vadã ochii mei?
Un "excepţional" comunicat din partea Comitetului Executiv al Cultului Creştin Penticostal. şi cum din cauza oboselii nu m-am putut opri din citit, am citit pânã la capãt. şi rãu am facut. (sau bine?).
         - O fost bai - cã de ce merg pastorii noştrii în bisericile catolice sau ortodoxe sã evanghelizeze.
Am discutat  problema (nu eu ci cultul) şi am gãsit soluţie.
Nu-i nimic, pastorii noştrii curajoşi acuma nu mai merg.
Pãcat!

Unchiul meu ascultã predici de când l-a auzit pe fratele Pustan la ortodoxi.
Povestea-i mai lungã.
Preotul din Moşuni a fost preot la biserica din satul bunicilor mei, ani buni de zile, pe când unchiul şi mama erau tineri. El a fost cel care a plantat ideea cã penticostalii sunt buboşi, pãduchioşşi vrednici de urât. Uimirea unchiului meu, dupã atâţia ani, era cum de ortodoxul preot Pomohaci are acum ca invitat în biserica lui, un "bubos" pocãit ca Vladimir Pustan. şi-a ascultat cu buzele întredeschise toatã slujba "penti-ortodox-itã". La sfârşit, cu ochii bulbucaţi de-atâta plâns mi-a spus cã mai vrea predici de-a lui Pustan.
"- Da´ numa de-a lui, Ligi."
De-atunci, ascultã între plâns şi râs.
Ce-o mai fi de lucru de-acum la sufletul şi inima lui, lucreazã Dumnezeu, cã-i singurul ce poate!
Eu nu aştept sã se "penticostalizeze"... aştept sã CREADã cu inima!

De când cu predica fratelui nostru la catolici, e-o altã întâmplare.
O fostã colegã, dupã ce-a ascultat predica într-o searã, a mers acasã şi a aşezat-o pe mama ei pe cel mai comod fotoliu din sufragerie, a dat play filmãrii şi a lãsat-o sã asculte.
Apoi, m-a sunat cu lacrimile-n gât, ca mama ei se roagã şi plânge îngenuncheatã lângã laptop.
Astea-s minuni, nu faptu cã botezi 80 odatã şi-apoi dispar ca nuferii când dã îngheţul.

Mã bate groaza când vãd cã-i atâta concentraţie asupra unui frate care se face cu "iudeii iudeu şi cu grecii grec", şi bieţii martiri ai secolului XXI mor persecutaţi, închişi sau arşi de vii peste hotare.
Sunt tineri ce se-neacã în droguri, copiii ce mor de foame, mame care nu-şi cunosc responsabilitãţile, familii ce se destramãînvãţãtori ce-o "iau pe ulei".
De ei ar fi bine sã vã ocupaţi.
Aveti sute şi mii doar îţara noastrã dragãşi nu uitaţi cã rãspundeţşi de cei de peste graniţã.

Eu mai vreau sã primim invitaţii de la ortodoxi, catolici, creştini dupã evanghelie, baptişti sau adventişti. Si ar fi minune cereascã sa ne fie invitaţi pastorii şi la mormoni, martori sau musulmani. Atunci înseamnã cã am reuşit sã ne facem vãzuţi prin faptele, credinţşi viaţa noastrã, nu prin vorbe cã vorbele-s deşarte!

       Si iata motivul pentru care a fost de data aceasta atacat Pustan.
... şi-a invitat prietenul, cu ocazia sãrbãtorii duminicii ortodoxiei, la Beiuş.

Am pornit cu nerãbdare calculatorul ca sã-i ascult pe cireşari live, într-o zi de 4 martie. în timp ce spãlam vasele şi foloseam pachete de şerveţele în cantitãţi industriale (din cauza gripei), am vãzut ca fratele Pustan coboarã de la amvon şi-apare un preot ortodox din toate punctele de vedere. De la vestimentaţie, barbã şi cap acoperit pânã la simbolul cel purta la gât (crucea).
Din cap pânã-n picioare un ortodox hotãrât.
Am scãpat un "wow", m-am oprit din ce fãceam, şi-am ascultat sã vãd ce-are de spus.
şi da.
Predica lui a fost foarte ortodoxã. (nu degeaba era sãrbãtoarea ortodoxiei).
Un preot simpatic, cu simţul umorului bine dezvoltat (atunci am înţeles în parte, de ce-i prieten cu Vladimir Pustan), ferm şi sincer. Timp de aproape 40 de minute a explicat întregii adunãri (peste 900 de persoane) de ce crede ce crede şi pe ce se bazeazã. A "învârtit" biblia cap-coadã, demonstrând cã a trecut prin şcoala de teologie, şi nu degeaba. A recunoscut cã unele tradiţii specific ortodoxe nu sunt biblice, nici mãcar strãbune. Cã s-au adãugat cu timpul, şi cã au fost gândite pentru "comoditatea" celor care slujesc şi a credincioşilor. 
Mi-au dat lacrimile când cu ochii sinceri, parcã pierduţi, a spus cã ştie unde greşeşte biserica ortodoxã şi cã sunt preoţi care împreunã cu el luptã pentru schimbare... dar cã e greu.
şi cine s-ar îndoi cã-i greu?
şi nouã ne este.

Mi-a fost drag.
Drag sã-l vãd atât de sincer, fiind obişnuitã cu imaginea unor preoţi plini de mândrie, apãranduşi crezul.
Mi-a fost drag sã-l vãd cum la sfârşit, cu lacrimi în ochii a spus cã simte schimbarea ce stã gata sã se întâmple între penticostali şi ortodoxi.
S-a despãrţit cu o îmbrãţişare, de fratele Pustan, şi cu admiraţie pe buze şîn ochii faţã de pocãiţi.
Mi-a fost drag tare fratele Necula, pentru cã am simţit cã suntem legaţi de ei (de ortodoxi) prin sângele Jertfei Lui.
şi, cum a încheiat şi pastorul Pustan:
"Dacã stãm bine sã ne gândim, pe noi, pe penticostali, ne leagã mai multe de ortodoxi decât de baptişti."
şi aşa-i.

Destul cu-atâta religie şi atâtea grajduri.
Staule or exista în Cer, dacã vrea Pãstorul!
Pânã atunci, aici pe pãmânt, responsabilitatea noastrã şi a voastrã este sã aducem unitate, luminã din perspectiva Bibliei, fapte Hristice şi viaţã curatã!
... şi sã zâmbim cu drag şi fericire, când o bãtrânã mamã a unei foste colege, ne-ntreabã de domnu´pastor (din calculator), dacã nu ştim ce mai face şi cum stã cu sãnãtatea.


11 comentarii:

by C.C. spunea...

Imi place cum scrii , dintre toate blogurile pe care le-am citit despre subiect, al tau a fost cel mai Biblic. Asta caut si eu 'sare'! sa nu ne mai pierdem gustul cum facem de atata timp. Nu e religie e RELATIA CU ISUS ...si atat. Simplu si totusi uite cum diavolul ne tine ocupati pe cei religiosi cu religia iar pe cei ce cauta sa il justifice si sa il apere akuma pe Pustan ii tine ocupati cu asta. Atata timp cat atentia noastra nu e pe Isus Cristos face o treaba "buna". Divide si cucereste...nu?! Cum altfel poate castiga diavolul decat sa ne tina preocupati cu tot ceea ce... ne preocupa:)) Ce bine ar fi sa stim ce zice Cuvantul:razboiul nostru nu e contra oamenilor CI IMPOTRIVA satanei si a armatei sale?! 2Corinteni 10:4-7 “Căci armele cu cari ne luptăm noi, nu sînt pămînteşti, ci sînt puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile.Noi răsturnăm izvodirile minţii şi orice înălţime, cari se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu; şi orice gînd îl facem rob ascultării de Hristos. Îndată ce se va săvîrşi ascultarea aceasta din partea voastră, sîntem gata să pedepsim orice neascultare. La înfăţişare vă uitaţi? Dacă cineva crede că „este al lui Hristos”, să aibă în vedere că, după cum el este al lui Hristos, tot aşa sîntem şi noi."

by C.C. spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Ligia Trîncă spunea...

Multumesc C.C.
Mesajul tau si argumentele biblice aduse mi-au dat curaj.
Pastreaza Ceru-n inima|

te imbratisez

Flavia spunea...

fain post. si eu sper sã se distrugã bariera penti-ortodoxã si sã putem trãi ca fratii, chiar dacã sunã utopic:)

Ligia Trîncă spunea...

Flavia, mie mi se pare ca suna cat mai frumos si mai biblic posibil!
Hai sa punem fiecare de la noi, sa devina "sunetul" asta realitate!

>:d<

marius spunea...

bine-ai scris, Ligia!

by C.C. spunea...

Stii nu sunt visatoare deloc, insa stim cu totii ca nu suntem chemati la o religie ci la o relatie cu Tatal posibila doar prin Isus Cristos. Restul sunt dogme si reguli facute de oameni, si acolo unde intervine omul in 'intelepciunea' lui sunt multe defecte. Am putea trece peste barierele crestino-religioase ( si nu ma refer doar la penti si ortodocsi) daca ne-am duce la Sursa Suprema, perfecta de inspiratie Divina- Biblia. Insa atunci fiecare ar trebui sa isi revizuiasca atitudinea si sa caute ce are cu adevarat inauntru. Si e greu sa acceptam 'oasele putrede urat mirositoare ' dinauntru cand mirosim asa de incantator pe dinafara. E exact ce spune Isus fariseilor ( oamenilor religiosi de atunci )Marcu 7:13 "Şi aşa, aţi desfiinţat Cuvîntul lui Dumnezeu, prin datina voastră. Şi faceţi multe alte lucruri de felul acesta!” ... Ligia suntem pritene pe fb ...numele e Cristina cajic ( cc):))

Ligia Trîncă spunea...

Cristina, m-am uitat acum pe fb si gata :P. stiu despre cine e vb. :)
Bine ai venit (si) pe blogul meu :)

>:D<

Ligia Trîncă spunea...

Marius :P. multumesc ca te-ai oprit pe blogul meu si ai lasat un semn :)

va imbratisez.

Dumitru.Nicolae. spunea...

Super tare.
Domnul sa te aiba in baza
P.S. - O urare : Zi-le bine!

Ligia Trîncă spunea...

Dumitru Nicolae...
le-as zice bine dar ma tem sa nu le zic prea tare :) :p